Bekijk hier een gedeelte van het interview

Op dinsdag 9 juli waren Agnes Bos en Eline van der Waal van bibliotheek AanZet en Corine Mol en Félicie van Vree van het COA en bewoner Doenja in het kader van de estafette te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Eline en Agnes vertellen dat in elke bibliotheek er veel aandacht is voor basisvaardigheden. 
Félicie de Vree en Corine Mol vertellen vooral over het COA, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers van de Noodopvang in Barendrecht. Hier wonen 50 asielzoekers uit diverse landen, zoals o.a. uit Syrië, Turkije, Venezuela, Oeganda, Colombia. Ieder heeft een eigen woonplek en een gezamenlijke recreatieruimte en een eetzaal, waar ook individueel gekookt wordt. Deze mensen wachten op een gesprek met de IND, Immigratie en Naturalisatie Dienst, om een verblijfsvergunning te krijgen.
Voor meer informatie en linken naar interessante websites: zie 'Lees meer'

Beluister hier de hele uitzending
Wachten duurt lang en daarom genieten de bewoners van o.a. de taallessen in de bibliotheek en van één keer in de maand het programma ‘Samen koken, samen eten’, georganiseerd door Hart voor Barendrecht. Die dag wordt er door de bewoners gekookt voor alle 50 bewoners.
Op 28 september is er een open dag bij het AZC in Barendrecht.
Website COA Barendrecht

Eline en Agnes vertellen dat in elke bibliotheek er veel aandacht is voor basisvaardigheden. O.a. de NL-training zorgt voor taaltrajecten in de bibliotheek op het gebied van beter lezen, schrijven en taal op diverse niveaus. En oefenen voor je inburgeringexamen voor nieuwkomers. Naast klassikaal in trainingen kun je ook als individu vragen hebben waar basisvaardigheden hulp bij bieden, ook op digitaal gebied. Daarover wordt in de uitzending meer verteld en welke mensen daaraan mee kunnen doen.
Bibliotheek AanZet Taalpunt

Mogelijk ook interessant: Podcasts UNHCR Vluchtnummers
Aan de hand van drie muzieknummers vertellen vluchtelingen over hun thuisland, hun vlucht en de aankomst in Nederland.