Bekijk hier een gedeelte van het interview

Op dinsdag 11 juni waren Annelies Polfliet en Mandy Kreeuseler van bibliotheekaanzet en Eline van der Waal en Agnes Bos in het kader van de estafette te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Eline en Agnes vertelden dat in elke bibliotheek er veel aandacht is voor basisvaardigheden. Annelies en Mandy vertelden vooral over BoekStart, een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0-4 jaar.
Daarnaast was er ook een interview met Jan van Dijk, musicus, over een concert van het Nederlands Jeugd Strijkorkest op zondagmiddag 16 juni in Carnisse Haven en twee optredens van ‘Muziek in de klas’ door samenwerking van Cultuur lokaal en Cultuur Carnisse Haven.

Beluister hier de hele uitzending

Eline en Agnes vertellen dat in elke bibliotheek er veel aandacht is voor basisvaardigheden. O.a. de NL-training zorgt voor taaltrajecten in de bibliotheek op het gebied van beter lezen, schrijven en taal op diverse niveaus. En oefenen voor je inburgeringexamen voor nieuwkomers. Naast klassikaal in trainingen kun je ook als individu vragen hebben waar basisvaardigheden hulp bij bieden, ook op digitaal gebied. Daarover wordt in de uitzending meer verteld en welke mensen daaraan mee kunnen doen.
Annelies en Mandy vertellen vooral over BoekStart, een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0-4 jaar. Het doel is om ouders aan te moedigen hun kinderen zo vroeg mogelijk boeken, lezen en de bibliotheek te laten ontdekken. En verder zijn zij leesconsulenten op basisscholen. Zij gaan op basisscholen voorlezen aan kinderen. Voorlezen aan kinderen triggert de aandacht om daarna ook zelf meer te gaan lezen. Als ouders hun kinderen regelmatig voorlezen gaan kinderen veel sneller zelf een boek pakken en dit ook doen.