April 2023
Drie keer per maand keer worden in gebouw Waterpoort gerechten uit andere werelddelen gekookt. Eén keer door statushouders en buddy’s en twee keer door bewoners van de AZC noodopvang. Statushouders en buddy’s zijn hier een kleine twee jaar geleden mee begonnen, toen Project Goede Buur van Vluchtelingenwerk van start ging. Stichting Hart voor Barendrecht participeert in Goede Buur met de activiteit Samen koken, samen eten.
Met de komst van de AZC noodopvang deed Kijk op Welzijn een oproep voor activiteiten met de bewoners.
Als snel bleek dat ook de bewoners van de noodopvang het bijzonder leuk vinden om gerechten te bereiden die ze gewend zijn om te koken. En dan niet alleen voor zichzelf, maar ook voor andere bewoners, woonbegeleiders en vrijwilligers van Stichting Hart voor Barendrecht. De bewoners komen uit verschillende landen waardoor de menu’s ook heel divers zijn. De maaltijd voorbereiden en gezamenlijk nuttigen is een welkome afleiding voor de bewoners. Het zijn voor de bewoners vaak spannende tijden in de noodopvang. In het bijzonder de laatste weken omdat van meerdere bewoners familie in gebieden woont, die door aardbevingen zijn getroffen. Familieleden wonen nu in tenten.
De woonbegeleiders van de AZC noodopvang stemmen met de bewoners af wie gaan koken en wie komen eten. De helft van de bewoners kan de ene keer meedoen, de andere helft de andere keer. Tussen de momenten van zorgen door bedenken de bewoners die gaan koken de gerechten en maken een boodschappenlijst. Samen met de vrijwilligers van Hart voor Barendrecht worden boodschappen gedaan. Vertaal apps maken het mogelijk om elkaar te begrijpen. Halverwege de middag worden de koks en vrijwilligers gastvrij ontvangen door de beheerders van gebouw Waterpoort. Al snel beginnen de koks met de het bereiden van de gerechten. Daar hebben ze toch wel meerdere uren voor nodig. Ook wordt afgestemd hoe de maaltijd wordt opgediend, want dat kan heel verschillend zijn. Aparte gangen? Of alles tegelijk op tafel? Niet alleen vragen over de maaltijd worden gedeeld, ook de zorgen over o.a. familie. Tegen etenstijd arriveren de andere bewoners en de woonbegeleiders die deze keer komen mee eten. Voor de kinderen die vroeg komen staat speelgoed klaar. Voor de vrijwilligers is het ieder keer een verrassing wie er gaan komen want bewoners van de noodopvang verhuizen vaak. De maaltijd wordt gegeten aan lange tafels waardoor verbinding wordt ervaren. De koks leggen uit wat ze gekookt hebben en hun uitleg wordt vertaald naar meerdere andere talen. De koks serveren het eten en nemen pas zelf deel als ze zeker weten dat iedereen genoeg heeft.
Na het eten helpen vele handen met afruimen en blijft een klein aantal bewoners om alles – vooral in de keuken - weer helemaal schoon te maken.
Stichting Hart voor Barendrecht wil op deze wijze vanuit de kerken betrokken zijn bij de mensen uit de noodopvang. Hen door deze activiteit een onbezorgde middag/avond bieden. En vooral hen zelf aan de slag te zien op het gebied van maaltijden bereiden uit eigen land en cultuur. Hier krijgen zij zichtbaar energie van!