Op dinsdag 1 oktober waren twee maatschappelijke organisaties te gast in het Exxact radio programma Hart voor Barendrecht. De Stichting IJsselmonde-Oost met Arjo Bijl, die leiding geeft aan Lavendel, de dagbesteding van Meliom, en de ambulante begeleiden van 2suc6 en het Tuinhuis. Het Tuinhuis is een samenwerkingsverband tussen Eiland Marlyne en St. IJsselmonde-Oost. Daarnaast was Randall Neeskens van Kinderopvang ‘Eiland Marlyne’ B.V. te gast. Zij gingen met elkaar in gesprek. Stichting IJsselmode-Oost heeft als speerpunten Werk en Dagbesteding, kleinschalig wonen en Wmo/2suc6. Met 2suc6 zet St. IJsselmonde-Oost zich in voor mensen met complexe problemen, die er zelf even niet meer uitkomen. 2suc6 werkt op maat, werkt samen en verbindt. Kinderopvang Eiland Marlyne heeft 6 locaties in Barendrecht met kinderopvang van 0 – 4 jaar en kinderopvang van 4 – 12 jaar. De locaties zijn prachtig gelegen in de natuur en in de Kruidentuin. Eiland Marlyne kenmerkt zich door ieder kind op eigen ontwikkelingsniveau te laten ontwikkelen, op basis van aanleg en binnen de mogelijkheden die worden geboden. De estafette komt elke drie weken aan bod in het radioprogramma. 


Op dinsdag 8 oktober is Liesbeth Grootendorst te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Liesbeth gaat vertellen over het programma van de vrouwenavond van 1 november in Heerjansdam.
Het Exxact Radioprogramma Hart voor Barendrecht wordt op dinsdagavond live gemaakt in de studio van Exxact Barendrecht.Exxact Barendrecht is live te ontvangen in de ether op FM 106.4 MHz, op de kabel in Barendrecht en Heerjansdam op FM 105.9 MHZ en op www.exxact.nl

Voor meer uitzendingen zie read more.

Op dinsdag 24 september Hugo Plaisier van de Immanuëlkerk en Marijke Roodnat en Annemarie Schram van Carnisse Haven te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. In de Immanuëlkerk worden een tweetal bijeenkomsten georganiseerd om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de Immanuëlkerk. Zij nodigen op twee zondagmorgens, op 29 september en 24 november van 12:00 tot 13:00 uur wijkbewoners uit die geïnteresseerd zijn in het geloof en de Bijbel. Zij kunnen een kijkje te nemen in de kerk en zij krijgen informatie en uitleg over de Bijbel. Er leven vaak veel vragen over kerk en geloof. Ook zal er een kleine lunch worden aangeboden. Een gastvrije kerk staat hen voor ogen. Carnisse Haven heeft aandacht voor jongeren Barendrecht breed. Zij houden sinds 2018 jongerenvieringen met de naam Heilig Vuur. Iedere jongere tot zo’n 25 jaar is hier van harte welkom. Heilig Vuur biedt de mogelijkheid om juist met leeftijdsgenoten op een actieve en interactieve manier over een thema van gedachte te wisselen. Thema’s die aansluiten op de belevingswereld van jongeren en die op eigentijdse wijze worden belicht. Na het ‘heilig uur’ wordt er met elkaar gegeten. Over deze onderwerpen gaat Hart voor Barendrecht met de gasten in gesprek.

Op dinsdag 17 september waren Johan Terdu en Sandra van der Wal van fietsreparatie en servicepunt 'Het Zijspoor' te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. In Het Zijspoor werken vakkundige begeleiders samen met mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt aan fietsreparaties. Begin dit jaar zijn Stichting Dajong en Het Fietsenschuurtje met elkaar in zee gegaan met dit nieuwe project. Het Zijspoor is maandag tot en met vrijdag geopend en is gevestigd in de overdekte fietsenstalling van het NS station.

 


Op dinsdag 10 september waren twee maatschappelijke organisaties te gast in het Exxact radio programma Hart voor Barendrecht. Zorggroep De Toekomst en Meliom van Stichting IJsselmonde-Oost gingen met elkaar in gesprek. Betty Guys en Sunita van der Werff van Zorggroep De Toekomst vertelden over de dagbesteding en individuele begeleiding die zij in Barendrecht aanbieden in o.a. de Oude Pastorie van de Dorpskerk. Dankzij deze begeleiding kunnen mensen langer thuis blijven wonen en worden de deelnemers in hun eigen kracht bevestigd en gestimuleerd. Zij nodigden Meliom van Stichting IJsselmonde-Oost uit om met hen in gesprek te gaan. Meliom is een Woonvoorziening en biedt Dagbesteding. Deze estafette komt elke drie weken aan bod in het radioprogramma. Nelleke Balsters van Meliom,  nodigt dan daarna een volgende organisatie uit om samen mee in gesprek te gaan. En zo wordt het stokje steeds overgedragen. Het is een nieuw initiatief. Wat zijn de voordelen als je elkaar als organisatie beter kent?  En welke mogelijkheden biedt deze kennis van elkaar voor bewoners en cliënten van beide organisaties? Verder in de uitzending een telefonisch interview met Daisy Correia, de bevlogen zangeres van de fado, de hartstocht van de Portugese muziek. Op zaterdag  21 september zingt zij in Carnisse Haven, uitgenodigd door de  commissie Cultuur Carnisse Haven.

 

Op dinsdag 3 september besteedt het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht aandacht aan de diensten of activiteiten waarmee kerken in Barendrecht het startsignaal geven aan het nieuwe activiteiten seizoen. Tijdens de zomervakantie gaan kerkdiensten wel door, maar veel andere activiteiten hebben een zomerstop. Nieuwe activiteitenprogramma’s worden in de kerken gepresenteerd en de onderlinge ontmoeting is een belangrijk onderdeel tijdens de startactiviteiten.

In deze radio uitzending o.a. aandacht voor de startzondag van de Augustinusparochie, Bethelkerk, Dorpskerk en Carnisse Haven, welke op zondag 8 september gehouden wordt in de Bethelkerk. 

 


Op dinsdag 18 juni waren Corma Bezemer en Nelleke Huijgen van de organisatie van ‘Nacht zonder dak’ in Barendrecht te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. In de nacht van 21 op 22 juni a.s. verandert een gedeelte langs de Oude Maas in een krottenwijk. Jongeren uit verschillende kerken in Barendrecht organiseren samen een ‘Nacht zonder Dak’, van stichting Tear. Met Corma Bezemer van Jeugd met een Opdracht wordt gesproken over hoe je zo’n nacht organiseert, wat haar verwachtingen zijn en waarom het volgens haar belangrijk is om jongeren op deze manier te betrekken bij het inzamelen van geld. Tijdens ‘Nacht zonder dak’ laten jongeren zichzelf sponsoren om een nacht in een zelfgebouwde hut van karton en plastic te slapen. Het geld dat daarmee opgehaald wordt, gaat naar projecten voor straatkinderen in India, Kenia en Bolivia. Iedereen ouder dan 11 jaar kan zich hiervoor aanmelden via www.nachtzonderdak.nl/barendrecht. De organisatie hoopt zoveel mogelijk geld op te halen voor dit mooie doel. Personen en bedrijven die willen sponsoren, kunnen dat doen via bovengenoemde website of door een bedrag over te maken naar NL 38 RABO 0326 5210 62 t.n.v. JmeO Heerde o.v.v. ‘gift voor Nacht zonder Dak Barendrecht’ (belastingaftrekbaar).

Op dinsdag 11 juni waren interviews te beluisteren die zijn opgenomen in de dienst van de Dorpskerk op zondag 2 juni. Dit voorjaar bezoekt het radioprogrammade deelnemende kerken. De Dorpskerk is het oudste huis in Barendrecht en heeft zo’n 300 zitplaatsen. De vanouds Nederlands Hervormde Kerk is een onderdeel van de Protestante Gemeente Barendrecht. Door de verkoop van de Triomfatorkerk zijn de leden van de Triomfatorkerk overgegaan naar zowel de Bethelkerk als de Dorpskerk. Voor beide kerken een kennismaking met meer gemeenteleden met nieuwe uitdagingen. De voorganger in deze dienst is ds. J.W. Stam. Het is de zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren en verwijst naar Psalm 27 vers 7 : “Hoor mij, HEER, als ik tot U roep”. En Jezus belooft zijn leerlingen in Johannes 14 dat Hij leeft en wij zullen leven. En Hij belooft de andere Trooster, de Heilige Geest. In de preek heeft ds. J.W. Stam dit uitgewerkt.


Op dinsdag 4 juni was zendingsarts Willem Folmer te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. In 2014 zijn Willem en zijn vrouw uitgezonden om als arts te gaan werken in Congo in Centraal Afrika. “Het is een prachtig land, maar er is veel armoede en de mensen lijden onder corruptie en etnische burgeroorlogen”, vertelt Willem. Samen met de hulporganisatie GZB, EO Metterdaad en de lokale kerkelijke gemeenschap hebben ze daar een oud ziekenhuis opgeknapt aan de rand van het oerwoud en bieden zij medische hulp aan de lokale bevolking. Zij hebben intussen twee kinderen gekregen, Lukas en Annelie. En nu zijn zij over in Nederland en in hun thuisgemeente, de Immanuëlkerk in Barendrecht. Wat een enorme uitdaging zijn zij als jong stel aangegaan, want er waren geen medische voorzieningen en gebrek aan bijna alle medische middelen. De babysterfte is in dit gebied maar liefst 25 procent. De opbouw van en het werken in het ziekenhuis aan de rand van het regenwoud redt vele levens en Willem en Joanne willen daar getuige zijn van Jezus Christus. Na viereneenhalf jaar hebben zij heel veel ervaringen opgedaan in het volgen van hun hart. 

 

Op dinsdag 28 mei waren interviews te beluisteren die opgenomen zijn rond de viering van de Augustinusparochie op zondag 19 mei. Voorganger was pater Urbanus Kioko. Tijdens deze viering deden zes jongeren de eerste communie. Voor de jongeren en hun familie is dit een feestdag. Ze doen voor de eerste keer mee met de communie en horen daarmee echt tot de gemeenschap van de Katholieke Kerk. In de dienst brachten de jongeren het brood, de wijn, de kaarsen, bloemen en de opbrengst van de collecte naar de tafel. De communicanten en hun familie mogen als eerste aan de tafel van de Heer eten. De jongeren die voor het eerst communie deden zijn afkomstig uit verschillende landen. Mensen die vanuit andere landen in Nederland zijn komen wonen en Katholiek zijn, sluiten zich in Nederland vaak aan bij de Katholieke kerk. Vanwege de meer multiculturele samenstelling van de Katholieke Kerk is het ook wenselijk dat het tekort van paters in Nederland aangevuld wordt met paters uit andere landen. Pater Urbanus Kioko is afkomstig uit Kenia en dient nu de R.K Federatie Heilige Maria Magdalena, waar ook de Augustinusparochie onderdeel van is.

 

Op dinsdag 21 mei was ds A.A. Floor van de Immanuëlkerk te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Deze hervormde gemeente BA binnen de PKN heeft per 1 januari 2019 het gebruik van de nieuwe liedbundel Weerklank (2016) ingevoerd. Tijdens de kerkdiensten wordt deze bundel nu naast de bekende psalmen uit de oude berijming gebruikt. Met ds Floor wordt gesproken over de invoering van Weerklank en de ervaringen tot nu toe. Teven werd met Ella Versendaal vooruitgeblikt naar de Family Fair van 25 mei in de Immanuëlkerk en met Rebecca Siccama werd ook naar 25 mei vooruitgeblikt vanwege de workshop profetisch schilderen in Atelier Living Expression.

 

Op dinsdag 14 mei zijn in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht interviews te beluisteren die op zondag 5 mei zijn opgenomen in de dienst van de Nederlands Gereformeerde Kerk in de Maranathakerk. Het uitgangspunt voor deze gemeente is het geloof in Jezus Christus en samen verbonden zijn rondom de kern van het evangelie en daar zoveel mogelijk mensen bij betrekken. Kenmerkend voor deze gemeente is het flinke aantal jonge gezinnen en het is een streekgemeente voor Barendrecht en omstreken.
Tevens in deze uitzending een vooruitblik met celliste Marije de Jong naar het concert van het Moretti String Trio op zondagmiddag 19 mei in Carnisse Haven. 

Op dinsdag 7 mei zijn Arie Nootenboom van de Bethelbazar en oud radiomakers Jurriën, Rosa en Martin te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het Exxact radioprogramma is 10 jaar geleden van start gegaan. Net als in de eerste uitzending vertelt Arie Nootenboom ook in deze uitzending over de doelen en organisatie van de Bethelbazar die op 10 en 11 mei gehouden wordt. Aandacht voor de Bethelbazar past in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht omdat de Bethelbazar met haar goede doelen één van de vele voorbeelden is waarin zichtbaar is hoe kerken zich inzetten voor een betere leefomstandigheden van medemensen.


Op dinsdag 30 april is waren Levien de Kam en Bert van Rietschoten van de voorbereidingsgroep van de Johnny Cash dienst te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De Johnny Cash dienst wordt op zondagmiddag 19 mei in de Dorpskerk gehouden. Tevens werd met de voorganger ds. Piet van Die en bandlid Wim Bevelander vooruitgeblikt naar de dienst op 19 mei.  De muziek tijdens de dienst wordt live gespeeld door de band Cashflow3. Tijdens deze uitzending werd muziek van Johnny Cash gedraaid.

Op dinsdag 23 april waren interviews te beluisteren die op donderdag 18 april zijn opgenomen met bezoekers aan The Passion in Dordrecht.

Op dinsdag 16 april was Hans van Gelder, musicus en muziekdocent te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De aanleiding van zijn komst zijn drie bijzondere avonden die gepland staan op 1, 4 en 8 mei aanstaande. Op zaterdag 4 mei vindt er na de dodenherdenking om 21:00 uur een bijzonder concert plaats in de Dorpskerk. Voor de tweede keer wordt dan het ‘Kwartet voor het eind van de tijd’ van componist Olivier Messiaen uitgevoerd door vier masterstudenten van de klassieke afdeling van Codarts. Het is een kwartet voor piano, viool, cello en klarinet. Messiaen schreef dit stuk toen hij met nog drie musici gevangen zat in 1940/1941 in Silesië. 

Op dinsdag 9 april waren interviews van de Veranderdag van St. Present te beluisteren in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. 


(foto gemaakt op 29 januari)

Op dinsdag 2 april waren in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht interviews te beluisteren die op zondag 24 maart werden opgenomen rond de dienst van de Protestantse Wijkgemeente Carnisse Haven. Het I.J.E. koor Rotterdam heeft in deze jeugddienst liederen gezongen en de samenzang begeleid. Voorganger ds. Bert de Wit gaf uitleg hoe op een andere manier naar situaties gekeken kan worden. Daarmee werd het verband duidelijk tussen het thema van de dienst ‘Even geduld a.u.b.’ en de gelijkenis over de vijgenboom in Lucas 13. 

Op dinsdag 26 maart zijn in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht ds. Bert de Wit van Carnisse Haven en Ad Besems van de Augustinus Parochie te gast. Met hen gaan we in gesprek over de 40dagentijd, de periode voorafgaand aan Pasen. Dit jaar is deze van woensdag 6 maart tot donderdag 18 april. Een weg van 40 dagen om na te denken, om te bezinnen. Bij jezelf nagaan  wat jouw plek in de wereld is, wat de zin van jouw bestaan is in deze wereld. Het is een tijd van bezinning en versobering. Een toeleven naar het Paasfeest. 

Op dinsdag 19 maart zijn in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht interviews te beluisteren die op zondag 10 maart zijn opgenomen in de dienst van de V.E.G. De Wijngaard. Zij ontmoeten elkaar elke zondagmorgen in het centrum van Barendrecht in ’t Trefpunt in de Dr. Kuijerstraat 4. Een gemeenschap waar bezoekers onvoorwaardelijke liefde en acceptatie van God kunnen ervaren. Het centrum van elke dienst is Gods overvloedige genade voor een ieders leven. In deze dienst ging de jonge spreker Luuk Berendse voor. Luuk is lid van deze gemeente en hij heeft de gave in het openbaar te spreken. Het thema van deze dienst was ‘Bestemming’.  

Op dinsdag 12 maart waren Ziyad Jad Elhak en Rebecca Siccama te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Ziyad en Rebecca hebben in 2018 samen in het gemeentehuis in Barendrecht geëxposeerd en nu trekken zij de aandacht in het gemeentehuis in Ridderkerk. Van 11 maart tot 5 april is hun werk daar te zien. Beide kunstenaars, komend vanuit heel verschillende achtergronden maken kunst waarin zij zich onder andere laten inspireren door de Bijbel. 
Hugo Plaisier gaf uitleg over de biddag.

Op dinsdag 5 maart zijn in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht interviews te beluisteren die op zondag24 februari zijn opgenomen in de dienst van de Diamantgemeente in de Triomfatorkerk. De Diamantgemeente is sinds januari 2019 de eigenaar van de Triomfatorkerk en zij behoort tot de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt. De Diamantgemeente is een streekgemeente voor de Hoekse Waard en voor Pernis-Albrandswaard. Naast de zondagse diensten zijn er ook de wijk- en jeugdavonden, waarin wijkgenoten en jongeren elkaar ontmoeten, met elkaar meeleven en samen de Bijbel bestuderen. En nu met een eigen kerkgebouw willen zij Kerk in de Samenleving zijn.  De voorganger in deze dienst is ds. H. H. Scheffer van de NGK de Maranathakerk. Het thema in deze dienst is: “No longer slaves”, een thema gekozen uit Romeinen 8. 

Op dinsdag 26 februari waren Jaap van der Kooij en Geertrui de Boom van de PCOB te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De Protestant Christelijke Ouderen Bond, afdeling Barendrecht/Heerjansdam heeft in november 2018 haar 35-jarig bestaan gevierd. Iedere 2e dinsdag van de maand komen de leden van de PCOB bij elkaar voor een gezellige middag. Deze wordt gehouden in de Ontmoeting, naast de Dorpskerk. Mensen hebben er contact met elkaar en leven met elkaar mee in lief en leed. Zo gaat de PCOB ook al een aantal jaren een week op vakantie naar o.a. Ermelo. Een authentiek dorp en je wandelt er zo de natuur in. De PCOB heeft een maandelijkse Nieuwsbrief en op haar maandelijkse ontmoetingen worden naast gezellige, creatieve, ook informatieve programma’s samengesteld.


Op dinsdag 19 januari waren Johan Bahlman en Christiaan Molenaar te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Johan en Christiaan wonen beiden in Barendrecht, maar zij zijn het afgelopen half jaar op Outreach naar Zuid-Afrika geweest. Zij hebben zich aangesloten bij de organisatie Youth with a Mission. Deze organisatie is wereldwijd en ook in Nederland actief als Jeugd met een opdracht. In Zuid-Afrika zit deze organisatie in meerdere steden. In een oud omgebouwd ziekenhuis heeft de organisatie een basis, van waaruit trainingen worden gegeven en er ook een eetzaal en slaapplekken zijn. De eerste drie maanden hebben Johan en Christiaan trainingen gevolgd en de tweede drie maanden waren zij op Outreach. Eerst zijn zij in Zimbabwe actief geweest. Zij hebben scholen en ziekenhuizen bezocht, maar zijn ook actief op straat geweest. Alleen al door te luisteren gebeurden er wonderen.

Op dinsdag 12 februari waren ds. Martin de Geus, Jan van Dijk en Anne-Mieke van Oost-Reiber te gast in het Exxact radio programma Hart voor Barendrecht. Martin, Jan en Anne-Mieke vertellen in deze uitzending over het Oratorium Jona dat door het koor Salem uit Ridderkerk op zondagmiddag 17 februari in Carnisse Haven uitgevoerd gaat worden. Ds. Martin de Geus is predikant bij de Protestantse Gemeente Levensbron in Ridderkerk en de tekstschrijver van het oratorium. Anne-Mieke van Oost is ouderenpastor bij De Levensbron en kerkelijk werker bij Carnisse Haven. Tevens is zij lid van het koor Salem en initiatiefnemer om het Oratorium Jona in Carnisse Haven uit te laten voeren. Jan van Dijk is van de commissie Cultuur Carnisse Haven en organist tijdens de uitvoering van het oratorium in Carnisse Haven. In deze uitzending o.a. aandacht voor het thema van het Oratorium ‘Duif of havik’, de totstandkoming van het oratorium en de uitvoering.

Op dinsdag 5 februari was Robert Logtenberg, voorzitter van Stichting SHIF, te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Stichting SHIF (Sure House Initiatives Foundation) wil initiatieven in Oeganda ondersteunen die kansarmen mogelijkheden bieden om zichzelf te ontwikkelen. Stichting SHIF is in september 2018 opgericht.

De oprichters van SHIF zijn geïnspireerd geraakt toen zij tijdens een werkvakantie in Kiwangala een schooltje voor kinderen van de allerarmsten bezochten. De leraren van het schooltje genaamd ‘Childrens Sure House’ begonnen vanuit niets. Een aantal voormalige leerlingen van Childrens Sure Hous zijn zelf scholen gaan oprichten. Deze nieuwe scholen hebben financiële ondersteuning nodig. De eerste geldwervingsactie van stichting SHIF in Barendrecht gaat op 3 februari a.s. van start met een kaarsenverkoop in Carnisse Haven. De kaarsen zijn bedrukt met een afbeelding van het glas-in-lood raam ‘Jona’ van Carnisse Haven. Voor meer informatie over SHIF zie www.shif.nl.
In dezelfde uitzending wordt ook teruggeblikt op de feestelijk opening van de Triomfatorkerk door de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Barendrecht-Pernis-Albrandswaard. Want zaterdag 2 februari is het feest in de kerk en op zondag 3 februari wordt het kerkgebouw formeel in gebruik genomen. De diensten van de GKV werden al bijna zeven jaar in de Triomfatorkerk gehouden. Vorig jaar hebben zij de Triomfatorkerk gekocht van de PKN Barendrecht. De nieuwe naam van de kerkelijke gemeente van de GKV Barendrecht-Pernis-Albrandswaard is ‘Diamantkerk’. Voor meer informatie: www.diamantkerk.nl.

Op dinsdag 29 januari waren Pia van Dalen en Petra Teunissen van Stichting Present Barendrecht en Bruggenbouwers Award winnaars Kees en Annemieke Zandvliet van Truckrun, Annelies den Buter van de Nederlandse Patienten Vereniging, Johan Terdu van Dajong te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Petra is voorzitter en Pia is coördinator van Stichting Present Barendrecht. Present bouwt bruggen tussen groepen vrijwilligers die hun talenten en tijd willen geven en mensen die met die inzet gebaat zijn omdat zij zelf niet de gezondheid, het sociale netwerk of de financiën hebben om bepaalde praktische klussen zelf voor elkaar te krijgen. Afgelopen jaar bestond Stichting Present Barendrecht 10 jaar. Vanuit de gedachte ‘wie jarig is, trakteert’ en vanuit de wetenschap dat Present niet de enige Bruggenbouwer in Barendrecht is, kwam Present met deze bijzondere publieksactie. Gedurende het afgelopen jaar werden  in totaal 10 Barendrechtse Bruggenbouwers in het zonnetje gezet worden. Mensen die zich allemaal op hun eigen manier inspannen voor verbinding, ontmoeting, integratie en het bestrijden van eenzaamheid. Deze maand wordt de actie afgesloten met een Bruggenbouwers-lunch voor alle award-winnaars.


Op dinsdag 22 januari was een interview met dominee Taselaar te beluisteren in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Dominee Taselaar is een karakteristieke persoonlijkheid. Hij heeft vijftien jaar het pastorale werk ondersteund in de Dorpskerkgemeente en in het bijzonder betreft dat het crisispastoraat. Nu hij 80 jaar is geworden heeft hij besloten om afscheid te nemen van dit prachtige en boeiende werk. Maar het liefst was hij hier nog tien jaar mee doorgegaan, want dominee Taselaar is duidelijk nog jong van hart. Hoewel jeugd en jongeren hem altijd hebben aangetrokken en hebben geïnspireerd, heeft dominee Taselaar de afgelopen jaren veel met ouderen opgelopen en van hen juist veel geleerd. Met hem willen we graag in gesprek over hoe hij terugkijkt op het werk in de Dorpskerk. Wat maakte het werken met ouderen zo bijzonder en wat heeft hij van het werken in Barendrecht geleerd en welke dingen hebben hem tot nadenken gezet? Wat geeft hij na zo’n intensief leven de luisteraars mee?

 

Op dinsdag 11 december waren Petra Teunissen en Pia van Dalen van Stichting Present Barendrecht en ds. Henk-Jan Ketelaar en Nelleke van der Meer van de organisatie van de TOP2000 kerkdienst en Fusion Acoustic Band & Friends bandleden Henk Elderson, Jos Brugman en Nico Laban en zangeressen Kim Beekman en Stephanie van der Arend te gast bij Exxact Barendrecht. Van dinsdag 11 december t/m zaterdag 15 december besteedt Exxact aandacht aan de actieweek ‘Barendrechters in actie’. Elke avond in deze actieweek maakt Exxact Barendrecht tussen 19.00 en 20.00 uur live uitzendingen vanaf de Cascade in Het Kruispunt, waarbij organisaties aan het woord komen die in de actie participeren. Tijdens deze actieweek worden kerstpakketten voor minima-gezinnen in Barendrecht gemaakt. Iedereen kan in Het Kruispunt producten komen inleveren voor deze kerstpakketten. In de uitzending van 11 december vertelden de medewerkers van st. Present over de actie en de rol van st. Present hierin. 

Tevens vertelden de medewerkers van de TOP2000 kerkdienst over de invulling van deze dienst die op zondagavond 30 december in de Dorpskerk gehouden wordt. Voorganger tijdens de TOP2000 dienst is ds. Henk-Jan Ketelaar en muzikale medewerking wordt verleend door de liveband Fusion Acoustic Band & Friends. Het thema is ‘Heal the World’. De bandleden gaven in deze radio-uitzending een paar live voorproefjes vanaf de Cascade in Het Kruispunt. Deze uitzending werd verzorgd door Exxact medewerkers: Erik Deutz, Niels Clavaux, Michel Janse, Sebastiaan van Mill en Arnold Sluijs.

Op dinsdag 4 december vertelden Marijke Roodnat en Jacomien Glasbergen over de  zevende Kerstwandeling in Barendrecht. Dit jaar wordt de Kerstwandeling op vrijdag 21 december gehouden in de Muziekwijk.

Op dinsdag 27 november was Hans van Gelder, musicus en docent muziekgeschiedenis, te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Hans van Gelder geeft in deze uitzending een bredere uitleg over de  bekende cantates 61 en 62 van J.S. Bach met het bekende advent lied ‘Nun komm der Heiden Heiland’. Er zijn drie grote koraal bewerkingen over dit lied. 

Op dinsdag 20 november zijn Maria Dramountanis en Truus den Breejen te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Zij zijn leden van de Polencommissie van de Immanuëlkerk Barendrecht, die samen met andere kerken uit de omgeving en enkele scholen voor de dertiende keer een schoenendoosactie voor Poolse kinderen en tieners in weeshuizen en arme gezinnen organiseert. De dozen worden gevuld met schoolspullen, klein speelgoed, toiletartikelen, snoep, warme kledingstukken en voorzien van een persoonlijk bericht. Begin december worden de ingezamelde schoenendozen vanuit Barendrecht rechtstreeks gebracht naar kerken in de Poolse steden Lódz, Piotrków Trybunalski, Torun, Turek en Znin. Voor de kerst ontvangen honderden Poolse kinderen een schoenendoos en worden hier blij mee gemaakt. 

Op dinsdag 13 november waren Wim, Simone, Cesar en Anton van de Ichthus Praiseband te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De Ichthus Praiseband verleent haar medewerking aan een Sing-in die op zaterdag 24 november in de Dorpskerk in Barendrecht gehouden wordt. De Ichthus Praisband is afkomstig uit Rotterdam en omstreken en spelen voornamelijk praise & worship muziek in een geheel eigen stijl. Met de leden van de Ichthus Praisband wordt gekeken naar het repertoire, het doel, de samenstelling en de optredens van de band. Tevens wordt in deze uitzending vooruitgeblikt naar de Sing-in op 24 november en hebben de vier leden van de band twee nummers live gespeeld in de studio.

Op dinsdag 6 november besteedde het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht aandacht aan de Barendrechtse Bijbelquiz die op woensdagavond 7 november gehouden werd in de Ontmoeting bij de Dorpskerk. Vervolgens werd in deze uitzending gekeken naar de Dorcas voedselactie die in Barendrecht op 8, 9 en 10 november gehouden wordt bij supermarkten. Aansluitend aandacht voor het concert van het Golden Circle Ensemble dat op zaterdag 17 november in Carnisse Haven gehouden wordt.

 

Op dinsdag 30 oktober waren Maartje Kurpershoek, Marit Kasius, Suzanne de Koning, Rob van den Brink en Peter Euser te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Zij waren als (jeugd) ambassadeurs van de Leprastichting van 13 tot en met 26 oktober op reis naar Vietnam. In totaal waren acht leerlingen en drie begeleiders van het Zuider Gymnasium uit Rotterdam en het Comenius college uit Capelle aan de IJssel op reis om patiënten in een Lepradorp op te zoeken en te helpen. Lepra is een armoedeziekte die veel voorkomt in landen waar de hygiëne slecht is. Lepra is een besmettelijke ziekte. In Vietnam worden mensen met lepra worden uit hun omgeving verstoten. Verstoten leprapatiënten gaan bij elkaar wonen in lepradorpen. In de uitzending van 30 oktober vertelden de deelnemers en begeleiders over hun opgedane ervaringen tijdens het bezoek aan het Lepradorp. In deze uitzending ook een interview met Ad Besems over de Allerzielenviering, die op vrijdag 2 november in de Augustinusparochie gehouden wordt. 

Op dinsdag 23 oktober was de nieuwe predikant van de Nederlands Gereformeerde Kerk ds. Herman Scheffer te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Na enkele jaren vacant te zijn geweest heeft deze kerkgemeenschap van zo’n 335 leden sinds september weer een eigen predikant. In deze uitzending spraken we over geloof, verlangen en uitdagingen met ds. Scheffer.

Verder spraken we  in deze uitzending met Rebecca Siccama, kunstenaar en initiatiefneemster van een groots lifestyle event die de naam “Alle about Women” draagt. Met vier vrouwen wordt invulling aan deze dag gegeven met persoonlijke aandacht voor kleur, voeding, oliën en een modeshow, die anders zal zijn dan men normaal zou verwachten. Met Rebecca gingen we in gesprek over dit event voor powervrouwen van alle leeftijden.
Helaas is om technische redenen geen opname van deze uitzending beschikbaar.

Op dinsdag 9 oktober waren Jan van Dijk en Anne-Mieke van Oost te gast in het Exxact radioprogramma hart voor Barendrecht. Jan en Anne-Mieke vertelden over twee activiteiten uit het V&T programma met als thema ‘Te water!’die in Carnisse Haven gehouden worden. Jan van Dijk vertelt over de zangavond die op donderdag 11 oktober gepland staat en Anne-Mieke vertelt over de schilderworkshop die op zondag 14 oktober aansluitend aan de kerkdienst gehouden wordt.

Op dinsdag 9 oktober waren ook Maartje Kurpershoek, Marit Kasius, Suzanne de Koning, Rob van den Brink en Peter Euser te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Zij gaan als (jeugd) ambassadeurs van de Leprastichting van 13 tot en met 26 oktober op reis naar Vietnam. In totaal gaan acht leerlingen en drie begeleiders van het Zuider Gymnasium uit Rotterdam en het Comenius college uit Capelle aan de IJssel op reis om patiënten in een Lepradorp op te zoeken en te helpen. In de uitzending van 30 oktober vertellen de deelnemers en begeleiders over hun opgedane ervaringen tijdens het bezoek aan het Lepradorp. Mocht u een donatie willen maken naar de Leprastichting, dan kan dat op rekeningnummer NL53 INGB 0702 3262 08 ten name van P. Euser. Op deze rekening wordt al het geld voor de reis ingezameld en wordt er ook individueel bijgehouden hoeveel iedereen ophaalt. 

Op dinsdag 2 oktober waren een aantal jongeren die in Barendrecht de ‘nacht zonder dak’ organiseren te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht.  De organisatie van ‘nacht zonder dak’ is een initiatief van ontwikkelingsorganisatie Tear. In de nacht van 5 op 6 oktober verandert een gedeelte van de Oude Maas in een krottenwijk, waar jongeren vanaf 12 jaar in een zelfgebouwde hut van karton en plastic slapen en zich hiervoor laten sponsoren. Het opgehaalde geld gaat naar projecten voor straatkinderen in India, Kenia en Bolivia. Verder spraken we in deze uitzending met Ronald Brouw omdat het Woord en Daad Comité 40 jaar bestaat. Dit jubileum wordt op 13 oktober gevierd met een zangavond in de Christelijk Gereformeerde kerk aan de Voordijk. Een jeugdkoor, meisjeskoor en een mannenensemble omlijsten deze zangavond. De opbrengst van de collecte gaat naar een nieuw jongerenproject in Ethiopië.

Op dinsdag 25 september waren Miranda Groen, (werkzaam bij KijkopWelzijn), Linda Sanders (werkzaam bij De Barendrechtse Uitdaging) en Annelies den Butter (vrijwilliger 'Samen aan tafel' in de Immnuëlkerk) te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De Kom Erbij Week is een landelijke week tegen eenzaamheid, die gehouden wordt van 27 september – 6 oktober. In Barendrecht worden samen met verschillende organisaties allerlei activiteiten georganiseerd, die voor deze week gecoördineerd worden door KijkopWelzijn. Het is een week die in het teken staat van ontmoeting en contact tussen bewoners onderling.

Op dinsdag 11 september waren Saskia Todorovska, Madeleine Poley en Geert de Bruin  te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Saskia, Madeleine en Geert zijn vrijwilligers van Terre des Hommes Barendrecht. Saskia is tevens de coördinator. Terre des Hommes Barendrecht is een kringloopwinkel aan het Onderlangs, die in maart 2017 is geopend door burgemeester van Belzen. Er zijn 45 kringloopwinkels van Terre des Hommes is Nederland. Het doel van de winkel is het steunen van een van de programma’s van Terre des Hommes Nederland om kinderuitbuiting in al zijn facetten uit de wereld te krijgen. Dat doen zij door het verkopen van kwalitatief goede tweedehands kleding, speelgoed, boeken en vintagespullen. 

Op dinsdag 4 september werd in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht aandacht besteedt aan de gezamenlijke startzondag van PKN Barendrecht en de Augustinusparochie, welke op zondag 9 september in sporthal de Driesprong gehouden werd. In deze radio uitzending vertelden Martijn Kruijt en Marcel Naaktgeboren over het HarmonieOrkest van de Harmonievereniging Barendrecht vanwege haar medewerking aan de startzondag. Aad de Lange vertelde over de Stichting Voedselbank Barendecht, waar de opbrengst van de collecte van de startzondag naar toe gaat. Tevens werd met Aad de Lange vooruitgeblikt naar de invulling van de viering en het doel van de Startzondag.

Op dinsdag 5 juni werd in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht aandacht besteed aan de vier goede doelen waarvoor geld is ingezameld met de Bethelbazar. Huib van Zessen van de organisatie van de Bethelbazar vertelt in deze uitzending over de organisatie en de opbrengst. De goede doelen zijn Stichting Present Barendrecht, Stichting welzijn kinderen Bal Anand, Stichting Priyanthi en het project Mencoldes in Colombia. 

Op dinsdag 15 mei waren Johan Warnar, bestuursvoorzitter en Mariska van Unen, coördinator van Hospice de Reiziger te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Hospice de Reiziger biedt een waardige plek voor de laatste levensfase. Gelegen aan de groene Voordijk biedt het Hospice een warme huiselijke plek aan mensen die behoefte hebben aan palliatief terminale zorg, ongeacht geloof, leeftijd of inkomen.

Op dinsdag 8 mei was Erna Noordijk van Stichting de Zorgnijverijte gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. De Zorgnijverij biedt groepsbegeleiding en individuele begeleiding aan kinderen, tieners, jongeren en volwassenen met een verstandelijke  en/of psychiatrische beperking. Het biedt een dagbesteding, waarin de pupillen met name in de houtbewerking een vak leren, begeleidt worden en zoveel mogelijk vaardigheden aanleren in een rustige en positieve omgeving. Daarnaast biedt de Zorgnijverij via Kidzcarebuitenschoolse begeleiding met lunch of warme maaltijd, waardoor vaardigheden worden aangeleerd en vergroot en is er ook ouder- en gezinsbegeleiding. ‘Nu na drie jaar groeit de Zorgnijverij uit zijn jasje’, aldus Erna Noordijk.

 

Op dinsdag 1 mei waren Nelleke Valster van Stichting IJsselmonde-Oost en een Marie-José Rutten van Het Tuinhuis te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. In mei 2017 zijn de deuren geopend van de lunchroom Het Tuinhuis, welke 16 juni officieel werd geopend. Het is een initiatief van Eiland Marlyne en Stichting IJsselmonde-Oost runt deze plek met mensen die niet in een reguliere baan mee kunnen draaien.

 

Op dinsdag 17 april waren meerdere gasten in de studio.

Op dinsdag 10 april waren Ziyad Jad Elhak en Rebecca Siccama te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Ziyad en Rebecca gaan exposeren in het Gemeentehuis in Barendrecht. Beide kunstenaars, komend vanuit heel verschillende achtergronden maken kunst waarin zij zich onder andere laten inspireren door de Bijbel.

 

Op dinsdag 3 april waren Carel Jansen en Eric Vis te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Carel en Eric zijn betrokken bij het werk van de medische hulporganisatie Mercy Ships. Carel heeft in het verleden gewerkt bij Mercy Ships en is nu vrijwilliger op het kantoor van Mercy Ships in Rotterdam. Eric Vis is meerdere malen als operatieassistent mee geweest op het ziekenhuisschip Africa Mercy.

 

Op dinsdag 20 maart was Hans van Gelder te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Hans van Gelder gaf in deze uitzending bredere uitleg over de Johannes Passion van J.S. Bach, die net als de Mattheus Passion in deze tijd vóór Pasen veel wordt uitgevoerd. Het Johannes evangelie tekent ons met nadruk het glorievolle van de kruisiging van Jezus, waarop Jezus door Zijn Vader wordt verheerlijkt. Het is boeiend dat al in het openingskoor van de Johannes Passion Gods lof wordt gezongen en de hobo’s het Soli Deo Gloria laten horen. Het kan gezegd worden dat J.S. Bach, wellicht nog meer dan in de Mattheus Passion, een grote mate van dramatiek heeft weten te bereiken in de koordelen. Kenmerkende delen uit de Johannes Passion worden beluisterd en door de uitleg van Hans van Gelder komt die heel specifieke benadering van dit evangelie door J.S. Bach beter tot zijn recht.

Op dinsdag 27 februari was Marina van de Erve te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Marina  van de Erve is vrijwilliger bij Zorggroep De Toekomst, een dagopvang voor mensen die zorg nodig hebben, en haar opvang heeft in de pastorie van de Dorpskerk. ’Van cliënt naar vrijwilliger’ is de beste omschrijving voor Marina. Zij is nu 50 jaar en haar ziekte, een bipolaire stoornis, diende zich aan op de Middelbare school. Druk in haar hoofd, chaotisch en niet meer kunnen slapen. Met haar 23e getrouwd en kort daarna diende haar 1e psychose zich aan, wat zij als doodeng heeft ervaren. Zij is 3 keer opgenomen geweest en zij bleef maar rondcirkelen in haar eigen gedachten. Zij raakte arbeidsongeschikt. Bij de diepste diepte was het keerpunt ‘Goede Vrijdag’ en ‘Pasen’. Marina vertelt hierover in deze uitzending om anderen te bemoedigen. Waar geen uitkomst in zicht is, komt die toch op je pad. Zorggroep De Toekomst heeft zoveel bijgedragen aan haar herstel en haar eigenwaarde. Marina is nu twee jaar een zeer geliefde vrijwilliger en zij voelt zich herboren.

Op dinsdag 20 februari waren Lisette van de Berm en Peter van de Herik te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Lisette van de Berm is de  initiatiefnemer van Stichting Altijd Feest en Peter van de Herik is onbezoldigd voorzitter van de stichting. Deze is in augustus 2014 opgericht. Stichting Altijd Feest maakt het mogelijk om kinderen van ouders die onder het sociaal minimum leven een geheel kosteloos verjaardagsfeestje aan te bieden. Wist u…. dat 3 % van de kinderen in Barendrecht onder de armoedegrens leven? Dat er in elke klas gemiddeld 2 a 3 arme kinderen zitten? En deze kinderen kunnen meestal geen kinderfeestje geven. Maar met Stichting Altijd Feest krijgen kinderen vanaf 5 tot 12 jaar met 5 vriend(innet)jes een verjaardagsfeestje aangeboden. Niet alle gezinnen uit de doelgroep zijn bekend bij de Stichting. De gezinnen die gebruik maken van de Voedselbank krijgen regelmatig een folder mee van de stichting. Er zijn veel sponsors nodig via bedrijven en instanties om dit initiatief gestalte te geven. Dankzij vrijwilligers worden veel kinderen leed bespaard omdat zij – net als hun klasgenootjes – een geweldig kinderfeestje kunnen vieren op hun verjaardag.

 

Op dinsdag 13 februari waren Loek van Doorn en Martin Hoogerbrugge te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Loek en Nellie zijn initiatiefnemers bij Eetgroep d’Ontmoeting. Eens per drie weken genieten oudere alleengaande gemeenteleden van een warme maaltijd en een goed gezelschap bij Eetgroep d’Ontmoeting. De middagen van de eetgroep worden gehouden in de Ontmoeting bij de Dorpskerk. Het initiatief van de eetgroep past binnen het beleid van de Dorpskerkgemeente om ‘kerk met een aanbod’ te zijn. In 2015 is Eetgroep d’Ontmoeting begonnen. De eetgroep heeft plaats voor ca. 35 deelnemers. Vanwege de grote belangstelling is er in 2017 een tweede groep bij gekomen. Voor beide groepen kunnen deze middagen mogelijk gemaakt worden dankzij de inzet van vele vrijwilligers.

Het radioprogramma Hart voor Barendrecht wordt op dinsdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur live gemaakt in de studio van Exxact in Het Kruispunt. Op de dinsdagen dat er een raadsvergadering is, wordt de raadsvergadering live uitgezonden vanaf 19.00 uur. 


Op dinsdag 6 februari waren Jolanda Bogerd en Jan Ipey van Stichting Kleurrijk te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Stichting Kleurrijk bestaat sinds medio 2013 en
gaat in 2018 haar 1e lustrum vieren. Vrouwen vanuit alle culturen kunnen elkaar op woensdagmiddag ontmoeten en de kinderen kunnen naar hartenlust met elkaar spelen.
Zij bieden vooral aan vrouwen die bezig zijn te integreren in onze samenleving houvast door het oefenen van de Nederlandse taal en door problemen met elkaar te delen en het hoofd te bieden.Samen met Jan gaat Jolanda een nieuwe fase in en geven zij door hun enthousiasme en liefde voor de medemens opnieuw invulling aan Stichting Kleurrijk. Hoe gaat het met de Kleurrijk koken in de Waterpoort en welke activiteiten ondernemen zij verder?  En hoeveel vrouwen hebben zij inmiddels bereikt met Kleurrijk?
Verder komt het ensemble Atmos4 voor het voetlicht, welke bestaat uit 4 muzikanten met een ongewone bezetting van harp, piano en 2 marimba’s. De commissie cultuur Carnisse Haven heeft Atmos4 geboekt voor zaterdag 10 februari. Hun compositie bereikt een breed publiek door de hemelse klanken van de harp, het warme timbre van de marimba’s en de betoverende tonen op de piano. In een interview met Mickey Wagner, één van de muzikanten, neemt zij de luisteraars mee in een muzikale reis van klassieke muziek, gongs en percussie.

Op dinsdag 23 januari waren Sunita van der Werff en Betty Guijste gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Sunita en Betty zijn twee van de drie teamleden die begin 2015 de zorggroep De Toekomst in Barendrecht hebben opgericht. De activiteiten vinden plaats in De Oude Pastorie, Dorpsstraat 146. Een kleinschalige locatie  met een zinvolle en gezellige dagbesteding aan mensen met geheugenproblemen, psychische problemen en/of een lichte fysieke beperking. Hun driejarig bestaan vraagt om aandacht hoe het met hen gaat. Aan hoeveel mensen kunnen zij de dagbesteding aanbieden en welke activiteiten ondernemen zij met  hun klanten? Maken zij samenvan iedere dag iets bijzonders? Jazeker, want naast de klant merken dat de mantelzorgers die een paar dagen hun handen vrij hebben. ‘Sinds mijn moeder op de dagbesteding is, is zij weer vrolijk’, zegt een dochter. ‘Er zijn weer interesses herontdekt en er wordt weer meer gelachen’. Sinds 1 juli 2016 zijn zij ook gestart met de Klusruimte. Hier wordt geverfd, getimmerd en gezaagd en zie je nieuwe uitdagingen ontstaan. Behalve in Barendrecht zijn er nog 2 locaties. Eén in Rhoon en eén in Ridderkerk. Voldoet De Toekomst, bedoeld voor ouderen met enige zorg aan hun verwachtingen? Is een sprake van een wachtlijst en wie komen er in aanmerking voor De Toekomst? Zijn er voldoende teamleden en vrijwilligers en hoeveel dagen per week zijn zij geopend?

Op dinsdag 16 januari waren Ariane Verdoorn en Niko Pjetrite gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Ariane en Niko hebben de Kledingbank UnieK aan de Talmaweg 107 opgericht en in mei 2017 is het pand geopend. Nu acht maanden later is het tijd om te kijken hoe het hen vergaat in de Kledingbank. Voldoet de Kledingbank, bedoeld voor mensen met een kleine portemonnee, aan hun verwachtingen? Welke materialen komen er zoal het winkelpand binnen. Is er steeds voldoende aanbod? En zijn er voldoende vrijwilligers om de Kledingbank draaiende te houden? Hoe ervaart de buurt het aanwezig zijn van de Kledingbank? Is er sprake van overlast wat vooraf gedacht werd? Er is een aparte ruimte waar fietsen worden gerepareerd. Wie is de gelukkige die vanuit Kledingbank UnieK een fiets krijgt aangeboden? UnieK maakt ook verjaardagsboxen voor kinderen tot 12 jaar.


Op dinsdag 9 januari was Marijke Roodnat van de organisatie van Heilig Vuur te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Heilig Vuur is een nieuwe activiteit voor jongeren en gaat op zondag 14 januari van start in Carnisse Haven. Heilig Vuur zijn samenkomsten waarin thema’s behandeld worden die aansluiten op de belevingswereld van jongeren. Jongeren hebben zelf inbreng in de samenkomsten. Het thema op 14 januari is Risico’s. Thema worden uitgediept m.b.v. filmpjes, spellen en gesprekken. Heilig Vuur gaat een keer per maand gehouden worden, begint om 11.30 uur en duurt tot ca.13.30 uur. Tijdens de samenkomsten is er een lunch. In deze uitzending van Hart voor Barendrecht wordt gekeken naar de aanleiding, opzet en invulling van Heilig Vuur.

Dinsdag 12 december waren medewerkers van de Top 2000 kerkdienst te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Tijdens deze uitzending vertellen Henk Elderson van de Fusion Acoustic Band , zangeres Kim Beekman,  ds. Henk-Jan Ketelaar en Levien de Kam over de organisatie, achtergronden en invulling van de Top 2000 dienst. 


Deze dienst wordt op zaterdag 30 december om 19.30 uur gehouden in de Triomfatorkerk. Vorig jaar was er veel belangstelling voor  de eerste Top 2000 kerkdienst in Barendrecht.  Dit jaar is er tijdens de dienst live muziek van de Fusion Acoustic Band en Kim Beekman. Het thema is ‘The Power of Love’. Nummers die ingezet gaan worden hebben inhoud en kunnen emotie, kippenvel of herinneringen oproepen. Sommige nummers gaan expliciet over geloof of God, andere gaan over belangrijke levenservaringen als liefde, dood en troost. In de radio uitzending van 12 december is een muzikaal voorproefje van Henk Elderson en Kim Beekman te horen.

Tevens wordt in dit radioprogramma met Cynthia de Voogd vooruitgeblikt naar de Kerstmusical ‘Kerst op z’n kop’. Deze musical wordt gespeeld doorkinderen. De uitvoering is op zondag 17 december om 16.00 uur in Carnisse Haven.

Kim Beekman en Henk Elderson op 12 december live in de studio


Dinsdag 21 november was de cast van de nieuwe musical ‘Jona, een tweede kans’ te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Regisseur Jurriën Bunk, schrijver Cor van 't Hart en acteurs Jonathan Belt en Marry Vat vertellen over hun rol in de nieuwe musical. De musical is gebaseerd op het bekende Bijbelverhaal, maar dan vertaald naar de jaren '20 van de vorige eeuw. In deze nieuw geschreven musical krijgt Jona een missie: hij moet naar de verdorven stad Ninnesota om daar de mensen op het juiste pad te helpen. 


In de uitzending zal ook voor het eerst een preview van de muziek van de musical te horen zijn. ‘Jona, een tweede kans’ is te zien op vrijdag 2 en zaterdag 3 februari 2018 om 20:00 uur in Theater Zuidplein.  Voor meer informatie of kaarten zie: www.musicalbarendrecht.nl.

Tevens in deze uitzending een interview met Ada van der Meijden van de cultuurcommissie Carnisse Haven en Maria Goetze van a cappella ensemble Wishful Singing. Wishful Singing treedt op zaterdag 9 december om 20.00 uur op in Carnisse Haven. De vijf klassiek geschoolde zangeressen van Wishful Singing combineren hun wendbare stemmen en krachtige podiumpresentatie op een geheel eigen wijze. Voor meer informatie zie: www.wishfulsinging.nl 

 

Op dinsdag 14 november was Johan Terdu te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht en was de aandacht gericht op Buurtpreventie in Barendrecht. Johan Terdu is de drijvende kracht van deze vrijwilligersorganisatie. Buurtpreventie heeft een positief effect op de daling van criminaliteit in een wijk. Door aanwezig en zichtbaar te zijn, worden wijken minder interessant voor criminelen. Buurtpreventie let daarnaast ook op onveilige situaties, zoals losse stoeptegels en op verdachte situaties in de wijk, zoals auto’s die verdacht stilstaan of mensen die zich verdacht ophouden. Buurtpreventie meldt dit soort zaken bij de gemeente of politie. Op dit moment zijn 25 vrijwilligers aangesloten bij Buurtpreventieteams en dat aantal verdient zeker uitbreiding. Hoe word je vrijwilliger van Buurtpreventie en wat is daar voor nodig?    

Jacomien Glasbergen in gesprek met Johan Terdu


Op dinsdag 24 oktober was Hans van Gelder te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Hans van Gelder is musicus, cantor en muziekdocent Hij geeft een toelichting bij het beluisteren van delen uit het Requiem van G. Verdi. De aanleiding voor het bespreken van het Requiem Oratorium is het concert op vrijdag 10 november in de Laurenskerk in Rotterdam, uitgevoerd door twee koren, Sursum Corda en Excelsior met het Holland Symfonie Orkest en 4 solisten onder leiding van Johan Sonneveld. Een Requiem is een dodenmis en vele componisten schreven een Requiem in hun repertoire. Het Requiem van Verdi wordt bestempeld als groots, meeslepend, ontroerend en onvergetelijk. Hoe kun je emoties rond de dood in muziek vatten? Angst en hoop, verdriet en berusting, pijn en troost – ze vlechten zich ineen.   
Toegangskaarten voor het concert van Sursum Corda op vrijdag 10 november in de Laurenskerk zijn te bestellen op: https://www.cov-sursumcorda.nl

 

J
Jacomien Glasbergen in gesprek met Hans van Gelder

Op dinsdag 17 oktober besteedde het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht aandacht aan de Bijbelquiz in Barendrecht. Met Jaco Kleemans van de organisatie van de Bijbelquiz werd vooruitgeblikt naar de quiz die op 25 oktober gehouden wordt in de Bethelkerk. In Barendrecht is de Bijbelquiz zeven jaar geleden van start gegaan en intussen werd de quiz in zes verschillende kerken gehouden.  Voor informatie of opgave zie: http://vent.pgbarendrecht.nl

Liesbeth Grootendorst en Cathy Hukema vertelden over The Young Messiah, welke op zaterdag 4 november wordt uitgevoerd in de Dorpskerk in Heerjansdam. Voor kaarten zie www.events4christ.nl 

Jacomien Glasbergen in gesprek met Cathy Hukema en Liesbeth Grootendorst

Op dinsdag 10 oktober is in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht de aandacht gericht op het 45 jarige bestaan van De Blije Kring. Een jubileum welke zaterdag 30 september groots is gevierd in de grote zaal van de Bethelkerk.

De recreatiegroep De Blije Kring is in 1972 opgericht voor bewoners met een verstandelijke of lichamelijke beperking van de woonvoorziening ‘Meliom’. Inmiddels komen de bezoekers van De Blije Kring ook van mensen die zelfstandig wonen of van bewoners van Humanitas en het dagcentrum Noggus uit Barendrecht. Eén maal per maand komt de recreatiegroep bijeen in de zaal van de Bethelkerk, waar 10 vrijwilligers zich inzetten voor een gezellige middag. 

 Op dinsdag 26 september was Petra de Kam-Bénard te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Petra heeft in het voorjaar een prijs gewonnen met een liedwedstrijd van de Europese PKN. Deze wedstrijd werd gehouden in het kader van 500 jaar reformatie. Petra heeft het lied ‘Heavenly love’ geschreven, gebaseerd op Psalm 118, mede in het gedachtegoed van Luther. Heavenly love wordt op zondag 8 oktober gezongen in de Bethelkerk. In deze uitzending van Hart voor Barendrecht vertelt Petra o.a. over het meedoen aan de wedstrijd en het schrijven van Heavenly love.Op dinsdag 19 september was Eline van Gelder te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Eline is 2,5 maand naar Maleisisch Borneo geweest om daar vrijwilligerswerk te doen met de organisatie Raleigh International. Zij heeft met deze organisatie gewerkt aan het behoud van het regenwoud en het verzorgen van schoon drinkwater voor de bewoners van het regenwoud. Het regenwoud op Borneo is het oudste regenwoud ter wereld. De meeste dieren in het regenwoud wonen in het bladerdak, waardoor het één van de minst ontdekte ecosystemen is. Voor haar vertrek heeft Eline in het radioprogramma Hart voor Barendrecht vertelt over haar motivatie om met Releigh International in het regenwoud aan de slag te gaan. Op 19 september vertelde Eline over haar ervaringen tijdens de reis en het werk in het regenwoud.


Op dinsdag 5 september besteedde het Exxact radioprogramma aandacht aan startactiviteiten van kerken in Barendrecht. Kerkdiensten gaan het hele jaar door. Veel andere activiteiten vangen na de zomervakantie weer aan. Dit wordt vaak feestelijk gevierd. In deze uitzending wordt met ds. Bert de Wit gekeken naar het thema van de startzondag van de Protestantse Gemeenten Barendrecht en de RK. St. Augustinusparochie, welke op 10 september gehouden wordt in sporthal de Driesprong. Ook een vooruitblik naar het optreden van het koor Rejoice tijdens deze startzondag. Els van Toor gaat in deze uitzending iets vertellen over de start van de Alphacursus op 13 september in de Immanuëlkerk. Tevens aandacht voor de voorstelling ‘Op Survival’, welke op zaterdag 9 september gegeven wordt tijdens het startweekend van de Maranathakerk.

 

Op dinsdag 6 juni waren Ans van der  Wel van het platform Vluchtelingen, Richard van Hoorn van Vluchtelingenwerk, Ellie en Joanna Hassan, statushouders en begeleider Ad Besems te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Het platform  is zo’n 1 ½ jaar geleden vanuit de kerken tot stand gekomen om in samenwerking met het Vluchtelingenwerk de integratie van de nieuwkomers te bevorderen. Met Ans van der Wel willen we terugkijken op het nut van het platform en vooruit kijken naar de toekomst. Ellie Hassan vertelt over zijn ervaringen en inburgering in Barendrecht. En welke rol speelt Ad Besems als begeleider in dit hele proces? Wat kunnen we leren van elkaar?


Op dinsdag 23 mei waren Lise en Petra Onnink te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Komende zomer gaat Lise met een groep van World Servants op reis naar Ghana. Deze groep gaat aan het werk in het dorpje Dimia in noord Ghana. In dit dorpje gaat  World Servants  twee appartementen bouwen voor de drie leerkrachten van een kleuter en basisschool. Hierdoor krijgen 280 kinderen een betere kans op onderwijs. Lise gaat mee om mensen daar te kunnen helpen en om met eigen ogen te zien hoe projecten worden uitgevoerd. Lise heeft in Barendrecht geldwervingsacties gehouden om met deze werkvakantie mee te kunnen gaan. World Servants organiseert werkvakanties naar enkele tientallen ontwikkelingsprojecten in Zuid-Amerika, Afrika en Azië.


Op dinsdag 16 mei was zanger/gitarist/songwriter Peter Gros te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Peter zingt zijn eigen geschreven nummers met begeleiding op diverse gitaren. Het genre van zijn muziek is de folk/country- en bluesstijl.  Peter heeft ruime ervaring met optredens op vooral christelijke podia. Tijdens de uitzending vertelde Peter over zijn muziek en liet hij ook muziek horen van zijn CD’s. Tevens heeft Peter ook een aantal nummers live gezongen in de studio.

Op dinsdag 2 mei waren Huib van Zessen, Gerdien Pool en Siert en Joan Bolt te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Huib van Zessen en Gerdien Pool zitten in de organisatie van de Bethelbazar. Siert en Joan Bolt vertegenwoordigen Stichting welzijn kinderen Bal Anand. De Bethelbazar wordt op vrijdagavond 12 mei en op zaterdag 13 mei gehouden, in en bij de Bethelkerk. De verkoop vind plaats op de vrijdag avond en de zaterdag overdag, het rad van avontuur draait op vrijdag- en zaterdag avond.

De Bethelbazar zamelt dit jaar geld in voor Stichting Present Barendrecht, voor Stichting Pryanti (hulpverlening aan de meest kansarme mensen in Sri Lanka) en voor Stichting welzijn kinderen Bal Anand. Bal Anand is een kindertehuis in Mumbai. Net buiten Mumbai staat zorgboerderij Umang. Deze zorgboerderij biedt jongeren met een beperking uit Bal Anand een toekomst. Op dinsdag 11 april was Hans van Gelder, musicus, organist en muziekdocent te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. In de uitzending liet hij fragmenten horen uit het Stabat Mater van G.B. Pergolosi, de klaagzang van Maria op Golgotha. We hoorden hoe de treurigste muziek ook tot een van de hoogtepunten uit de religieuze muziek is gaan behoren. De omstandigheden waaronder de componist Pergolesi in de achttiende eeuw dit werk schreef waren ook zo schrijnend, omdat hij in datzelfde jaar overleed aan tuberculose. Het werk is ongekend populair en op woensdag 12 april klinkt het in de Dorpskerk in een uitvoering door het uit jonge vrouwen bestaande vocaal ensemble Amabelle. Juist in de Stille week voor Pasen is het bijzonder om van Hans van Gelder de uitleg te horen hoe naar deze muziek te luisteren.

Op dinsdag 28 maart waren Sander van der Kaaij en Noortje van Dalen van het IJE koor Rotterdam te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Sander en Noortje vertellen in deze uitzending over de vereniging zelf,  de optredens en financiële acties. Tevens een interview met John Bakker over het concert van het Golden Cricle Ensemble op zaterdag 1 april in Carnisse Haven.

Op dinsdag 21 maart waren Maaike Alderliesten en Roelof de Pater van Stichting Disitinto te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Maaike en Roelof vertellen in deze uitzending over het werk van Distinto en over het benefiet concert van Gerald Troost op 7 april in de Immanuëlkerk, ten bate van Distinto. Distinto is een kleinschalige organisatie gevestigd in Barendrecht. Distinto richt zich op begeleiding van jeugdigen tussen 0 en 18 jaar met een psychiatrische problematiek en op begeleiding van hun ouders.Voor meer informatie zie www.stichtingdistinto.nl

Op dinsdag 14 maart was Jannie de Vlaam-van Dijk te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Jannie de Vlaam is coördinator van het Lokaal fonds voor Barendrecht. Het Lokaal fonds voor Barendrecht ondersteunt groepen om hun maatschappelijke doelen te realiseren door lokale krachten en kwaliteiten van mensen en organisaties samen te brengen. Het fonds verleent steun aan concrete projecten die ten goede komen aan de Barendrechtse samenleving. Dit fonds is een particulier initiatief en wil ondersteuning bieden aan projecten op het brede gebied van educatie, cultuur, sport en recreatie, natuur en milieu en de sociale- en gezondheidszorg.


Op dinsdag 28 februari waren Jan van Dijk en Katja Dirven-Didychenko te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Jan van Dijk zit in de werkgroep Cultuur Carnisse Haven. Cultuur Carnisse Haven heeft een concert met het Rotterdamse Hellendaal muziek instituut georganiseerd. Katja Dirven-Didychenko geeft leiding aan het ensemble Intermezzo van het muziekinstituut Hellendaal.Op dinsdag 14 februari zijn in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht interviews met de bezoekers aan de Pauluskerk te beluisteren. Op zondag 5 februari ging een groep jongeren, samen met de leiding van  het jeugdwerk van Carnisse Haven, op pad naar de Pauluskerk.Op dinsdag 7 februari waren Eline en Leo van Gelder te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Eline gaat voor 2,5 maand naar Maleisisch Borneo om vrijwilligerswerk te doen voor Raleigh Internationaal. Het werk is gefocust op het behoud van het regenwoud op Borneo en het verzorgen van schoon drinkwater voor de bewoners. Het regenwoud op Borneo is het oudste regenwoud ter wereld. De meeste dieren in het regenwoud wonen in het bladerdak, waardoor het één van de minst ontdekte ecosystemen is. Om het project onder de aandacht te brengen en financieel te ondersteunen verkoopt Eline linnen tasjes met een door Eline zelf ontworpen lay-out.


Op dinsdag 24 januari waren Nieske Heutink en David Schijve te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Nieske werkt bij Stichting Timon. Stichting Timon zoekt o.a. in Barendrecht vrijwilligers die als maatje of gastgezin willen inzetten voor jongeren in project in Charlois. David is een maatje voor een jongere. Voor meer informatie zie www.timon.nl

Op dinsdag 17 januari waren ArianeVerdoorn en Niko Pjetri van Kledingbank Uniek te gast in het Exxact radio programma Hart voor Barendrecht.
Ariane en Niko zijn druk bezig om in het voorjaar Kledingbank UnieK in Barendrecht te kunnen openen.
Voor meer informatie: www.stichtinguniek.nl

Dinsdag 10 januari was ds. Bert de Wit, te gast in het Exxact radioprogramma Hart voor Barendrecht. Ds Bert de Wit is predikant van Protestantse Wijkgemeente Carnisse Haven.
In 2016 is zijn boek 'Schrijven is goud' uitgegeven. Schrijven is goud: geestelijke begeleiding bijeen gelezen in brieven, gebeden en gedachten.
'Schrijven is goud' is uitgegeven door Theologische uitgeverij Narratio. ISBN: 978 90 5263 944 4

 

 

 

Het radioprogramma Hart voor Barendrecht is drie keer per maand op dinsdagavond te beluisteren op Exxact. Het programma is vanaf 19.00 uur te beluisteren via 106.4fm of via exxact.nl
Heeft u tips voor onze redactie? Stuur dan een mail.

Redactie: