Op vrijdag 24 september was de eerste avond van ‘Samen koken, samen eten’ in Waterpoort. Het is een project van Hart voor Barendrecht. Het is tevens een onderdeel van Project Goede Buur van VWN, vluchtelingenwerk in Barendrecht, gefaciliteerd door de gemeente. Met 16 personen, 6 vrijwilligers en buddy’s en 10 statushouders inclusief hun kinderen is er een heerlijk driegangenmenu geserveerd. En die maaltijd is in de grote keuken van Waterpoort met zes mensen voorbereid en gekookt. Er is heel veel groente gesneden en pasta gekookt met zelfgemaakte pesto door een buddy en een statushouder, en twee anderen bereidden de paprika-tomaten-linzensoep. 

Actieve vrijwilligers zijn de buddy’s, die nieuwkomers ondersteunen bij het integreren in hun nieuwe woonplaats. Op deze avond hebben zij door alles samen te delen aan elkaar het vertrouwen gegeven kennis te maken met hun verschillende gewoontes en hun verschillende culturen. Met het maken van drie recepten is er kennis gemaakt met een wereldgerecht, maar ook met een Nederlands toetje. De statushouders leren de Nederlandse cultuur zo spelenderwijze kennen en de buddy’s maken kennis met een hun onbekende cultuur. In vier uur tijd is zo op een natuurlijke manier gebouwd aan integratie in Barendrecht. De kinderen konden spelen, maar mochten ook meehelpen om de tafels te dekken.
De coördinator van Goede Buur, Halis Tunc, was na afloop enthousiast, want deze samenwerking geeft de statushouders veel zelfvertrouwen. Het geeft hen ook de vaardigheid in planning en timing. Er worden vier groepen samengesteld. Deze groepen blijven in dezelfde samenstelling samen koken en samen eten, zodat deze mensen elkaar steeds meer leren kennen, waarderen en vertrouwen.